Despre noi

Services

Asociația de Teatru Experimental Clandestin

Cine suntem?

Asociația de Teatru Experimental Clandestin (E.T.C.) este o companie teatrală independentă înființată în noiembrie 2004, în Oradea, care și-a propus să promoveze tinerii creatori și ultimele tendințe din zona artelor spectacolului, un accent deosebit fiind pus pe lucrul cu studenții și promovarea de absolvenți ai facultăților cu profil artistic.

Organizația are experiență în: lucrul cu adolescenți și formarea de noi spectatori prin metode ce îmbină arta cu educația non-formală, crearea de spectacole, festivaluri și alte producții artistice care abordează subiecte de interes din prezent. Toate aceste producții au fost realizate în spații neconvenționale. 

Organizația noastră pune la dispoziția publicului un spațiu de învățare în care sunt folosite metode experiențiale în mod liber și deschis, oferind o programă care să țină cont de gradul de dezvoltare al fiecărui participant în funcție de vârstă și anumite necesități legate de evoluția vorbirii, a mobilității fizice și psihice, a capacității de socializare, de autocunoaștere, de integrare, de conștientizare a deprinderilor dezadaptative și înlocuirea acestora cu abilități de care participanții să se poată folosi în dezvoltarea lor ulterioară. 

Laboratoarele/atelierele/conferințele specifice- Centrul de Cercetare oferă o serie de ateliere educative și creative de arte performative (actorie, coregrafie, muzică, cinema, broderie, design vestimentar, cu intenția de a diversifica domeniile de studiu) care se adresează unor grupuri țintă variate: copii, tineri, adulți, persoane cu dizabilități, într-o manieră inclusivă și stimulativă.

În timp, preocupările asociației s-au transformat în funcție de evoluția personalului, cât și din dorința de a îmbina artele spectacolului și a creațiilor artistice cu activitățile în natură. Așa a luat naștere o a doua direcție numită  ”Proiectul de Dezvoltare Rurală – Academia Natura”. Aceasta își propune să susțină o serie de activități cultural-educative în natură: cursuri, tabere, workshopuri și alte acțiuni în mediul rural, într-o zonă de dealuri înconjurată de păduri la o distanță de 25 km de Oradea, în aria comunei Lăzăreni.

În colaborare cu Primăria Comunei Lăzăreni și Consiliul Județean, am reușit să organizăm festivaluri, concerte, workshopuri, expoziții, șezători, cursuri de teatru, cursuri de pictură, tabere, drumeții, acțiuni de ecologizare, explorări ale zonei, deschise și accesibile tuturor celor care doresc să participe la acțiunile oferite de asociație, atât din cadrul comunității locale cât și din afara acesteia. 

”Proiectul de Dezvoltare Rurală - Academia Natura” propune :

1. Realizarea unor evenimente culturale de tip festival;

2. Organizarea și amenajarea unor spații publice neutilizate și deschiderea acestora publicului local și turiști;

3. Organizarea de tabere tematice și evenimente educaționale și artistice pentru atragerea turiștilor în zonă;

4. Promovarea multiculturalității, deschideriii și toleranței prin integrarea voluntarilor internaționali din cadrul proiectelor europene desfășurate de asociație în comunitatea locală.

5. Construcția și amplasarea unor monumente reprezentative pentru Comuna Lăzăreni;

6. Studiu arheologic - organizarea unui sit arheologic - și punerea în valoare a acestuia.

Odată cu implementarea și evoluția acestui proiect preconizăm dezvoltarea economică a comunei,  practicând diversificarea coerentă în beneficiul comunei și a localnicilor acesteia prin promovarea turismului rural la nivel național și internațional. Pe parcursul etapelor de implementare a proiectului vom încerca să contribuim la dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale.