Festivaluri

Services

Despre

Organizația noastră are experiență în crearea de festivaluri cultural-artistice independente. 

În decursul anilor am dezvoltat două festivaluri:

  1. Gala Traficantului de Cultură Internațional
  2. România de mână

Festivalul România de mână dorește să facă cunoscute meseriile vechi care au construit România, meșteșuguri bogate în artă și cultură făurite cu suflet și cu pasiune. În cadrul festivalului,  tinerii prezintă și realizează obiecte de valoare, cum ar fi: opincile purtate de străbunicii noștri, păpușile confecționate din textile, împletiturile din răchită, cămășile tradiționale, cufere, legătorii de carte.

Activitatea desfășurată în cadrul România de mână este  de tip festivalier și educativ, stimulând participării tinerilor la viața societății.

În cadrul festivalului Gala Internațională a Traficantului de Cultură Internațional, organizația noastră își propune să deschidă drumul spre activități culturale contemporane într-o zonă rurală, încurajând atât implicarea comunității cât și participarea din partea publicului urban.

Festivalul „România de mână-Colindă” ediția a IV-a organizat în data de 10 Decembrie 2023 a avut ca temă colindul.

În acest an, comunitatea s-a implicat în organizarea evenimentului pregătind peste 1500 de sarmale tradiționale și de post, bogracs la ceaun, cozonaci, prăjituri, vin fiert, ceai, nuci, mere și alte preparate oferite cu drag participanților și la amenajarea spațiului pentru eveniment.

Cel mai fascinant moment al serii a fost grupul „Colindătorii din Cărăndeni” care au prezentat un obicei tradițional specific satului Bicăcel, Comuna Lăzăreni, obicei uitat de peste 28 de ani.

La momentul artistic au participat: Asociația Folclor Fără Frontiere, Grupul de Colindători Cetatea Șoimilor Peștiș Bihor, Clasa Magicienilor de la Colegiul Național “Onisifor Ghibu”, Oradea coordonați de dna. învățătoare Gheorghina Lemnian și Grupul de Colindători de la Liceul Tehnologic Felix, Sânmartin coordonați de prof. Pantea Domnica Nelia. Doamna Viorica Știube-meșter popular al Bihorului a prezentat o serie de costume tradiționale cu specific bihorean cusute manual.

Festivalul ”România de mână, ediția 2022 a avut ca temă lumea vrăjitoarelor. ETC a transformat o casă veche tradițional românească într-un spațiu de poveste cu instalații artistice inedite. În cadrul festivalului am avut  concert de colinde, bucate alese, povești și voie bună. 

În acest an la organizarea festivalului ne-au ajutat voluntarii străini care au venit prin programul Corpul European de Solidaritate finanțat de Uniunea Europeană.

Festivalul a avut loc în satul Bicăcel, Str. Principală nr 108. 

Din edițiile trecute:

Contactează-ne!